Warsztaty z pisarką – Panią Małgorzata Bądkowską

Ostatnia zmiana: 12 grudnia 2022 przez: admin

W dniu 9 grudnia w naszym przedszkolu, w ramach NARODOWEGO PROGRAMU ROZWOJU CZYTELNICTWA, odbędą się spotkania warsztatowe z pisarką, Panią Małgorzata Bądkowską – autorką książek dla dzieci o tematyce regionalnej.

Małgorzata Bądkowska – Artysta-plastyk specjalizująca się w rzeźbie i grafice komputerowej. Swe zdolności plastyczne rozwijała w Klubie Plama na gdańskiej Zaspie, a następnie na Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Przedsiębiorca i pedagog. Właścicielka Księgarni
Kaszubsko-Pomorskiej CZEC która kontynuuje działalność Oficyny Czec Wojciecha Kiedrowskiego (1937−2011) oraz Artfolk.eu. Prowadzi pracownię artystyczną Art-Baranek, czerpiąc z bogactwa kulturowego Kaszub i Pomorza. Projektantka strojów regionalnych dla wielu organizacji regionalnych, gdzie wykorzystywała bogate wzornictwo kaszubskiego etnodesignu. W swej działalności łączy tradycyjne metody rękodzieła Kaszub, Kociewia i szerzej Pomorza z nowoczesnymi technikami plastycznymi z różnych stron świata.

Autorka wielu okładek książek i audiobooków o tematyce kaszubsko-pomorskiej. W latach 1998–2004 aktywna członkini stowarzyszenia Gdańsk – Niderlandy, pielęgnującego związki Pomorza z Holandią, organizatorka wielu konkursów i kuratorka cyklu wystaw związanych z Żuławami. Zaangażowana w działalność kulturalną Wyspy Sobieszewskiej, swe prace prezentowała podczas kilku edycji Festiwalu Instalacji Lirycznych oraz w wielu miejscach w Trójmieście. Współpracowała z Radiem Toksyna z Pruszcza Gdańskiego. Od lat przybliża pamięć o swym stryju Lechu Bądkowskim (1920−1984), będąc współtwórcą publikacji odnoszących się w swej treści do tej zasłużonej postaci Pomorza. Członkini gdyńskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.